Mikortól használhatunk sport babakocsit futáshoz?

Mikortól használhatunk sport babakocsit futáshoz?

Milyen is a sport babakocsi?

Egy megfelelő sport babakocsi a kisgyermekes szülők számára is könnyen elérhetővé teszi, hogy kimozduljanak kirándulni, vagy futni. A családi mozgás a szabadban mindenki számára öröm. A picik remekül tudnak aludni a friss levegőn miközben a sportolni vágyó szülők is folytathatják korábbi aktív életmódjukat.

A futásra kialakított sport babakocsik főbb ismertetőjegyei a következők:

  • három darab nagy átmérőjű kerék, felfújható gumikkal,
  • a kerekek távol helyezkednek el egymástól és az első kerék fixálható,
  • dönthető gyerekülés biztonsági övvel,
  • a tolókaron csuklópánt és fék,
  • széles napellenző.

Az egyik legismertebb prémium kategóriájú márka a Thule sport babakocsi. A Thule sport babakocsik úgy vannak tervezve, hogy a baba kényelmesen utazzon és futáshoz is ideális legyen. A Thule Glide 2 sport babakocsival például bármilyen terepnek neki vághatunk. A hátul kettő, elől egy fix kerekes elrendezés biztosítja a megfelelő súlyelosztást, mely kedvez a futásnak. A babakocsi így könnyebben irányítható, a baba pedig biztonságosan szállítható az 5 ponton rögzíthető biztonsági övvel.

Mikortól ajánlott a sport babakocsi használata?

Az újszülöttek levegőztetése nagyon fontos az egészséges fejlődésük érdekében. Már 2 hetes kortól kimehetünk a picikkel rövidebb sétákra. Azonban az anyukáknak türelemmel kell lenniük szülés után, hogy testük regenerálódási folyamatát megfelelően támogassák. Ezért a rendszeresen folytatott mozgás csak orvosi beleegyezéssel javasolt.

Általában a babák 5-6 hónapos koráig ajánlott a mózeskosár, mely megfelelően tartja a gerincet és védelmet nyújt a kicsiknek. Ezt követően előtérbe kerülnek a sport babakocsik, ahol már nem vízszintesen fekszik, hanem ül a baba. Ezért nagyon fotnos, hogy a sport babakocsis futáshoz várjuk meg a 6 hónapos kort. Ilyenkor a baba nyak- és hátizomzata már elég fejlett és erős ahhoz, hogy önállóan üljön és tartsa a fejét a sportülésben. Futás során az ergonomikus és kényelmes ülések biztosítják baba komfort érzetét. Továbbá a sportolással járó enyhe rázkódást, a felfújható gumik kiválóan enyhítik. Ezért a legtöbb esetben a kisbabák egyáltalán nem tiltakoznak az e fajta mozgásforma ellen.

Miért érdemes sport babakocsit használnod a mozgáshoz?

Ma már a babakocsival folytatott edzés is a kardio tevékenységek közé sorolható. A sport babakocsival a kezdő szülőknek sem kell lemondani a rendszeres mozgás élvezetéről. Hiszen az egyszerű babás séták innentől kezdve futással is párosíthatók, továbbá olyan izomcsoportokat is megmozgatunk, amelyeket máskor nem használunk pl. a belső szervek és a hátgerinc körüli izomzat.

A futás alapvetően a stressz levezetés és a súlycsökkentés leghatékonyabb formája. A sport babakocsi támogatja az aktív mozgást, ezért ez egy fontos eszköz a sportolni vágyó szülők mindennapjaiban. Mindemellett a saját magunkra szánt időt gyermekünkkel tölthetjük a friss levegőn, amely felfrissülést biztosít teljes család számára.