Mikortól használhatunk sport babakocsit futáshoz?

Mikortól használhatunk sport babakocsit futáshoz?

Milyen is a sport babakocsi?

Egy megfelelő sport babakocsi a kisgyermekes szülők számára is könnyen elérhetővé teszi, hogy kimozduljanak kirándulni, vagy futni. A családi mozgás a szabadban mindenki számára öröm. A picik remekül tudnak aludni a friss levegőn miközben a sportolni vágyó szülők is folytathatják korábbi aktív életmódjukat.

A futásra kialakított sport babakocsik főbb ismertetőjegyei a következők:

  • három darab nagy átmérőjű kerék, felfújható gumikkal,
  • a kerekek távol helyezkednek el egymástól és az első kerék fixálható,
  • dönthető gyerekülés biztonsági övvel,
  • a tolókaron csuklópánt és fék,
  • széles napellenző.

Az egyik legismertebb prémium kategóriájú márka a Thule sport babakocsi. A Thule sport babakocsik úgy vannak tervezve, hogy a baba kényelmesen utazzon és futáshoz is ideális legyen. A Thule Glide 2 sport babakocsival például bármilyen terepnek neki vághatunk. A hátul kettő, elől egy fix kerekes elrendezés biztosítja a megfelelő súlyelosztást, mely kedvez a futásnak. A babakocsi így könnyebben irányítható, a baba pedig biztonságosan szállítható az 5 ponton rögzíthető biztonsági övvel.

Mikortól ajánlott a sport babakocsi használata?

Az újszülöttek levegőztetése nagyon fontos az egészséges fejlődésük érdekében. Már 2 hetes kortól kimehetünk a picikkel rövidebb sétákra. Azonban az anyukáknak türelemmel kell lenniük szülés után, hogy testük regenerálódási folyamatát megfelelően támogassák. Ezért a rendszeresen folytatott mozgás csak orvosi beleegyezéssel javasolt.

Általában a babák 5-6 hónapos koráig ajánlott a mózeskosár, mely megfelelően tartja a gerincet és védelmet nyújt a kicsiknek. Ezt követően előtérbe kerülnek a sport babakocsik, ahol már nem vízszintesen fekszik, hanem ül a baba. Ezért nagyon fotnos, hogy a sport babakocsis futáshoz várjuk meg a 6 hónapos kort. Ilyenkor a baba nyak- és hátizomzata már elég fejlett és erős ahhoz, hogy önállóan üljön és tartsa a fejét a sportülésben. Futás során az ergonomikus és kényelmes ülések biztosítják baba komfort érzetét. Továbbá a sportolással járó enyhe rázkódást, a felfújható gumik kiválóan enyhítik. Ezért a legtöbb esetben a kisbabák egyáltalán nem tiltakoznak az e fajta mozgásforma ellen.

Miért érdemes sport babakocsit használnod a mozgáshoz?

Ma már a babakocsival folytatott edzés is a kardio tevékenységek közé sorolható. A sport babakocsival a kezdő szülőknek sem kell lemondani a rendszeres mozgás élvezetéről. Hiszen az egyszerű babás séták innentől kezdve futással is párosíthatók, továbbá olyan izomcsoportokat is megmozgatunk, amelyeket máskor nem használunk pl. a belső szervek és a hátgerinc körüli izomzat.

A futás alapvetően a stressz levezetés és a súlycsökkentés leghatékonyabb formája. A sport babakocsi támogatja az aktív mozgást, ezért ez egy fontos eszköz a sportolni vágyó szülők mindennapjaiban. Mindemellett a saját magunkra szánt időt gyermekünkkel tölthetjük a friss levegőn, amely felfrissülést biztosít teljes család számára.

sport babakocsi

Miért a babakocsiban alszanak a babák?

Egy nyűgös nap, amit csak az menthet meg, hogy a babakocsiba vagy az autóba bepattanva rójátok a köröket gyerekkel – veletek is előfordult már? Miért van az, hogy néha semmi más nem segít? Hogyan teheted ezeket a perceket mégis hasznossá? Egy egyszerű eszköz segítségével te is másként fogsz gondolkodni a gyakran unalmasnak tűnő pillanatokról.

A Pampers Baby-Dry megbízásából készült kutatás Nagy-Britanniában bebizonyította, hogy az utcán babakocsit tologató anyukák 42%-a pusztán azzal a céllal vitte le a gyerekét, hogy elaltassa őt. Ismerős a jelenség? Évente összesen 1028 kilométert tesznek így meg, ami hihetetlen, de egy London-Svájc között lévő távolságnak felel meg. Ilyenkor egyszerre körülbelül 3,2 kilométert sétálnak az anyukák gyermekükkel.

Mi áll emögött? A szakértők szerint az ilyenkor jellemző álomba zuhanásra a tudományos magyarázat az, hogy ez a mozgás a babát az anyaméhben lévő állapotra emlékezteti. A babakocsi azt a meghitt burkot utánozza, amit korábban az anyja hasában megszokott, és ami nem statikus, egy helyben fekvés, hanem sokszor haladtak valahova. Az így történő altatás hátránya azonban az, hogy amint megállnak, a csecsemő felébred és kezdődik elölről a sírás, fészkelődés, diszkomfort érzet. Hosszú távon érdemes tehát a gyerkőcöt arra kondícionálni, hogy magától aludjon el, ám ha mégis igénybe vennénk ezt a módszert, akkor akár még hatékonyabban is felhasználhatjuk a helyzetet!

Kösd össze a hasznost a kellemessel, és fordítsd ezt az alvási időt arra, hogy te viszont aktívan töltsd a nap ezen részét! Egy sport babakocsi neked is segíthet ebben! Miközben a baba pihen, magaddal is foglalkozhatsz. Különböző, változatos színekben, eltérő felszereltséggel elérhetők már ezek a funkcionális babakocsik. A hétköznapi használaton túl arra is alkalmasak, hogy biztonságosan fuss velük.

A városban partner lehet könnyű, alumínium vázas szerkezete miatt, az erdőben vagy terepen pedig szintén rendelkezésre áll speciális formatervezésének köszönhetően. Ráadásul a beépített mózeskosár kivehető, így egy újabb módon szállíthatod vagy helyezheted magad mellé a gyereket, ha például megállnál egy frissítőre valahol a sportolás közben. A mérnökök által kifejezetten ezzel a szemlélettel tervezett babakocsi nagyszerű felfüggesztésekkel rendelkezik, így az remekül rugózik. Te nyugodtan átadhatod magad a testmozgás élményének, miközben babád zavartalanul alhat. A jó levegő, a napfény és a benne lévő éltető D-vitamin olyan további előnyök, amelyeket így mindketten élvezhettek egyszerre.

Sport babakocsi ismérvei

Az alábbi rövid cikkben igyekszünk bemutatni, milyen egy igazi sport babakocsi. Sport babakocsik ideálisak azon aktív szülők számára, akik nem akarnak lemondani a mozgás öröméről. Manapság tévesen él a köztudatban, hogy pontosan mi is az a sport babakocsi. Sokan azonosítják az esernyőre, illetve lapra csukható kocsikat sport babakocsiként, miközben, ez nem teljesen így van. 

A fent említett babakocsik 6 hónapos kortól egészen 36 hónapos korig ajánlottak. Jellemzőjük, hogy menetiránnyal megegyező irányban tolhatók. Általában nem fektethetők vízszintes szintig, hanem 135° és 170° között dönthető a háttámlájuk. Könnyebbek és kisebbre csukhatók, mint az újszülött babakocsik.

Az esernyőre csukható babakocsik praktikusak, hiszen kicsire összecsukhatók. A lapra csukható kocsik valamivel nagyobb helyet foglalnak, de nem annyira hosszúak, mint az esernyőre csukódóak. Az elsőt kicsi, de szélesebb autó csomagtartójába, az utóbbit pici, kombi autók használóinak ajánlják.

Ezzel szemben milyen egy valódi sport babakocsi?

A valódi sport babakocsik modern és könnyű kialakításúak. Tökéletes választás aktív, sportos életet élő családok részére, akik kihasználják a szabadtér adta sportolási, túrázási lehetőségeket, és a mindennapi városi séták sem állnak távol tőlük. Az általában nagy, masszív, 16 colos kerekek, és a fejlett felfüggesztési rendszer magas szintű irányíthatóságot és kényelmet biztosít a használójának. A fent említett kocsiktól eltérően jellemzően nem négy, hanem mindössze három kerekűek.

A városi terepre szánt sport babakocsi fő tulajdonsága, hogy bolygósítható (körbefordul a saját tengelye körül) első kereke a városi manőverezhetőséget segíti, de egy mozdulattal fixálható, így kocogáshoz, picit tempósabb sétákhoz is tökéletes választás. További jó tulajdonságuk, hogy az ízléses formatervezés mellett, tisztításuk is nagyon egyszerű.

A sport babakocsi márkák közül a Thule kiemelt figyelmet fordított arra, hogy összecsukáskor egy automata zármechanizmus aktiválódjon, ami révén a babakocsi szállításkor biztosan nem nyílik szét. Továbbá a Thule sport babakocsik esetében minden típusra felkerült egy új fékrendszer, ami biztonságosabb használatot tesz lehetővé.

Az egy kézzel összecsukható, vagyis kis helyen tárolható, könnyen mobilizálható sport babakocsi maximális komfortot kínál kezelőjének.

A Thule termékei a következő előnyökkel büszkélkedhetnek még:

  • új fékező rendszer
  • komplex árnyékolás (szellőztetéssel kiegészítve), 
  • egyetlen mozdulattal változtatható ülésszögű háttámla 
  • kiváló felfüggesztés

Az öt pontos biztonsági övrendszer és a komfortos, párnázott ülés nemcsak maximális kényelmet ad a babáknak, hanem tökéletes biztonságot is. A kukucskáló ablaknak köszönhetően ráadásul úgy tartható szemmel a gyerkőc, hogy nem kell megzavarni miközben alszik.

Amennyiben nem szeretne lemondani a közös mozgás élményéről, ezen típusú sport babakocsik mindenképp jó választást jelentenek a fitt anyukák számára.

Milyen anyukáknak ajánljuk a sport babakocsit?

Tapasztalataink szerint sajnos Magyarországon tévesen él a köztudatban, hogy pontosan mi is az a sport babakocsi. Sokan azonosítják az esernyőre, illetve lapra csukható kocsikat sport babakocsiként, miközben, ez nem teljesen így van.

Manapság egyre több anyuka tér vissza a sporthoz a szülést követően. Az egyéni sportok, edzőtermi, vagy csoportos foglalkozások mellett, egyre inkább hódít a trend, hogy az anyukák a gyerekeikkel együtt menjenek edzeni. Mégpedig úgy, hogy a sport a baba számára is szórakoztató és egyben biztonságos legyen. Sokan kezdenek el kocogni vagy futni, úgy hogy babakocsival a gyermeket is magukkal viszik. Az anyukák futás közben sport babakocsit tolnak maguk előtt kicsit nagyobb sebességben, a gyerkőcök nagy örömére.

Mivel az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, illetve az aktív mindennapi élet egyre jobban kezd itthon is elterjedni, így már nálunk is lehet kapni igen könnyű, de rettentő masszív szerkezetű Thule sport babakocsi modelleket, melyek közt találhatóak kiváló felszereltséggel és nagyszerű kialakítással rendelkező típusok.

A mai sport babakocsik már annyi kényelmi és praktikus funkcióval vannak ellátva, hogy inkább hasonlítanak egy kényelmes kerékpárra, mint babakocsira.
A teteje az összes modellnek többféle szögben állítható, az anyuka bármikor rá tud lesni picinyére a hálós tető kialakításnak köszönhetően, a váz egy gombnyomásra összecsukható, a kerekek pedig egy mozdulattal leszerelhetőek.

Egyes sport babakocsikon az is szabályozható, hogy az első kerék forduljon-e vagy sem. Továbbá ezen kocsik kerekeihez enyhe lengéscsillapító is társul a kényelmes utazásért. A sport babakocsi kereke levegővel van felfújva, hogy az egyenetlen útszakaszokon is megfelelő kényelemben tudjanak utazni az apróságok. Így nemcsak az egészséges életmód betartása válik könnyebbé, de gyermekek is biztonságban és komfortosan tudják élvezni az eseménydús utazásokat, illetve a szabadban eltöltött időt.

A sport babakocsi mamának és babának egyaránt óriási ajándék és persze hatalmas segítség.

Az egy kézzel összecsukható, vagyis kis helyen tárolható, könnyen mobilizálható babakocsi maximális komfortot kínál a kezelőjének. Az aktív életet élő és a mozgást kedvelő anyukáknak – akik a szülést követően hamar szeretnének újra energikusak és fittek lenni – a Thule által gyártott sport babakocsi modelleket bátor szívvel ajánljuk.